hofjeswoningen oplevering

Haags hofje genomineerd voor architectuurprijs

Een rijtje gerehabiliteerde hofjeswoningen aan het Westeinde in Den Haag is één van de 9 genomineerden voor de Reynaers projectprijs, een jaarlijkse prijs voor architectuur met aluminium toepassingen in de gevel.

Haags architectenbureau studio suit tekende voor ontwerp en uitvoering van de transformatie van het vervallen pand tot drie energiezuinige en comfortabele stadswoningen.

Vermoedelijk zijn rond 1850 de eerste woninkjes in het exploitatiehofje aan het Westeinde gebouwd. De slechte woonomstandigheden waren berucht – de bewoners betaalden hoge huren voor kleine woningen zonder stromend water, verwarming en elektriciteit. In 1961 zijn de huisjes onbewoonbaar verklaard en vertimmerd tot werkplaats, opslag en autostalling.

Uitgangspunt bij rehabilitatie was niet om het gebouw in originele staat te herstellen maar om voort te bouwen op de bestaande situatie. Zo is de stenen schil geheel behouden en hergebruikt. Nieuwe ramen en deuren in aluminium brengen ordening in de gevel en maken de woningindeling opnieuw leesbaar. Het strakke aluminium contrasteert mooi met het oude en ruwe pleisterwerk, terwijl de warme champagnetint goed bij de witte gevel past.

Van binnen zijn de woningen niet heel groot, daarom zit er veel denkwerk in de ideale plattegrond. De klassieke woningindeling is omgedraaid – met slapen beneden en wonen boven. Zo blijft de woonverdieping vrij van verdere indeling in ruimtes voor een open plattegrond met flexibele woonruimte.

De Reynaers projectprijs is een publieksprijs. U kunt dit mooie project steunen door voor 23 december uw stem uit te brengen op de website van de projectprijs.